ТОП 5 класация на най-богатият мъж на планетата

Ето 10-те най-богати хора в света към 1 април 2023 г. в 10 ч. сутринта източно време, според Forbes.

Цените на акциите се колебаят рутинно, така че тези нетни стойности може да се променят ежедневно.

  1. Бернар Арно
  2. Илон Мъск
  3. Джеф Безос
  4. Лари Елисън
  5. Бил Гейтс
  6. Уорън Бъфет
  7. Майк Блумбърг
  8. Карлос Слим Хелу
  9. Стив Балмър
  10. Франсоаз Бетанкур Майерс

 1  Бернар Арно - $225.9 Милиарда

Бернар Арно, най-богатият мъж на планетата за 2023 г.

Бернар Арно е главен изпълнителен директор и председател на LVMH, най-голямата компания за луксозни стоки в света с около 70 модни и козметични марки. Сред най-забележителните: Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon и Sephora.

През януари 2021 г. LVMH придоби бижутерията Tiffany & Co. за 15,8 милиарда долара. Бащата на Арно направи милиони в строителния бизнес. За да започне, Арно използва 15 милиона долара от това състояние, за да купи Christian Dior.

И петте деца на Арно работят в части от империята LVMH. През януари 2023 г. Арно назначи дъщеря си Делфин да управлява Dior, втората по големина марка в групата.

 2  Илон Мъск - $202.4 милиарда

Илон Мъск, вторият по богатство мъж за 2023 г.

Илон Мъск е главен изпълнителен директор на компанията за електрически автомобили Tesla, ракетната компания SpaceX и компанията за социални медии Twitter.

Той притежава 23% от Tesla между акции и опции, но е заложил повече от половината от акциите си като обезпечение за заеми. Автомобилната компания представлява около две трети от състоянието му.

Той купи Twitter за 44 милиарда долара през октомври 2022 г. и притежава около 74% от социалната медийна компания, която сега струва по-малко от половината от това, което е платил за нея.

Състоянието му се е увеличило с близо 6 милиарда долара през месец март 2023 г.

 3  Джеф Безос - $126.4 милиарда

Джеф Безос, трети в класацията за най-богат мъж на планетата

Джеф Безос се оттегли като главен изпълнителен директор на гиганта за електронна търговия Amazon през юли 2021 г., но остава председател.

Същия месец той летя в космоса с ракета, построена от частната ракетна компания Blue Origin, която той основа и финансира с милиарди долари.

Между 1 март и 1 април 2023 г. състоянието му нарасна с 9 милиарда долара, тъй като акциите на Amazon скочиха с 12%.

 4  Лари Елисън - $118.3 милиарда

На четвърто място в класацията е Лари Елисън

Лари Елисън е съосновател на софтуерната фирма Oracle през 1977 г. и я управлява като главен изпълнителен директор до 2014 г. Сега той е председател и главен технологичен директор на компанията. През годините Oracle направи серия от големи придобивания, купувайки Sun Microsystems през 2010 г.

През 2012 г. Елисън купи хавайския остров Ланай за 300 милиона долара. Той се премести от Калифорния в Ланай през 2020 г.

Елисън инвестира в Tesla и служи в борда на автомобилната компания от 2018 г. до август 2022 г. Състоянието му се увеличи с 6 милиарда долара между 1 март и 1 април 2023 г., задвижвани от 7,5% ръст на цената на акциите на Oracle.

 5  Бил Гейтс - $110.3 милиарда

Бил Гейтс е на пето място за най-богат мъж

Като тийнейджър Бил Гейтс се запалва по компютърното програмиране. Той напуска Харвард, за да основе софтуерната фирма Microsoft със своя приятел от гимназията Пол Алън през 1975 г., създавайки една от първите софтуерни програми, достъпни за зараждащата се индустрия за персонални компютри.

Той беше главен изпълнителен директор на компанията в продължение на 25 години и остана председател до 2014 г. В крайна сметка той напусна борда през 2020 г., но каза на Forbes в началото на 2023 г., че все още прекарва около 10% от времето си в консултации с екипи на Microsoft.

Днес той има инвестиции в десетки компании, включително фирмата за отстраняване на отпадъци Republic Services и производителя на селскостопанско оборудване Deere & Co., и е един от най-големите собственици на земеделска земя в САЩ


Най-богатият мъж на планетата за 2014 г.

Това е класацията на Forbes за най-богат мъж на 2014 г. Общата нетна стойност на всяка от представените личности се оценява в долари, въз основа на техните активи и отчитането на дълга.

Списъка се публикува всяка година, а Бил Гейтс е начело на 15 от класациите за последните 20 години. През 2014 г. редиците на милиардерите са набъбнали до рекордните 1645 души, като 228 са новите членове на клуба.

  1. Уилям Хенри Гейтс III (Бил Гейтс) - $ 81.6 милиарда
  2. Уорън Едуард Бъфет - $ 74 милиарда
  3. Карлос Слим Елу - $ 72.9 милиарда
  4. Амансио Ортега Гаона - $ 61.6 милиарда
  5. Лорънс Джоузеф Елисън (Лари Елисън) – $ 57.1 милиарда

 1  Бил Гейтс

Бил Гейтс

Всички сме чували за Бил Гейтс, неизменния номер едно в класациите за най-богат мъж на планетата. Тази година той отново е на първо място с лични авоари от 81.6 милиарда долара.

Бил Гейтс е роден през 1955 г., компютърен програмист, инвеститор, изобретател, известен с това, че е съосновател на Microsoft. Бил Гейтс е един от най-популярните предприемачи по време на компютърната революция. Гейтс е критикуван за антиконкурентните си бизнес тактики, като се е стигало и до съд.

Бил Гейтс дарява големи суми на различни благотворителни организации и научноизследователски програми, чрез своята фондация. През 1973 г. той завършва училище в Lakeside, а по късно и Harvard College, където среща Стив Балмър който го предлага за изпълнителен директор на Microsoft.

Според списание Time Бил Гейтс е сред 100-те най-влиятелни личности на 20-ти век. През 2005 г. Гейтс е обявен за почетен рицар на Ордена на Британската империя от Елизабет II.

 2  Уорън Едуард Бъфет

Уорън Едуард Бъфет

Уорън Едуард Бъфет заема второто място в класацията с 74 милиарда долара лични активи. Уорън Бъфет е роден през 1930 г. в Омаха и е второто от три деца и единствен син на конгресмена Хауърд Бъфет.

Уорън Бъфет е американски бизнес магнат, инвеститор и филантроп. Той е един от най-успешните инвеститори на 20-век и главен изпълнителен директор и най-голям акционер на мултинационалния конгломерат Berkshire Hathaway Inc.

Бъфет е наричан "Магьосникът от Омаха" заради успешните си инвестиционни политики, той е известен със скромността си въпреки огромното богатство. Уорън Бъфет е изявен филантроп, той е обещал да раздаде 99 процента от богатството си за благотворителни каузи, главно чрез фондацията на Бил Гейтс.

 3  Карлос Слим Елу

Карлос Слим Елу

На трето място в класацията е Карлос Слим Елу с богатство от 72.9 милиарда долара. Карлос Слим Елу има дялове и е председател и изпълнителен директор в много мексикански фирми в сферата на телекомуникациите, технологиите, финансите и търговията на дребно.

Карлос Слим Елу е роден в Мексико през 1940 г. в семейство на ливански емигранти. Още в ранна детска възраст той и неговите братя и сестри са обучавани в основни бизнес практики от баща им. Първоначално работи в компанията на баща си, но по късно записва строително инженерство в Националния университет на Мексико.

Първите му стъпки в света на бизнеса, са като търговец, след което създава своя брокерска фирма, която в последствие се разширява с инвестиции в сферата на строителството, ресторантьорството и търговията на дребно, по време на икономическата криза в Мексико от 1982 г.

Карлос Слим инвестира огромни суми и изкупува голяма част от обезценените предприятия. След 1999 г. разширява бизнеса си извън рамките на Латинска Америка с инвестиции в САЩ и Европа в сектора на телекомуникациите и компютърните технологии.

Всички тези успешни бизнес операции извеждат Карлос Слим Елу до третото място в списъка на милиардерите на Forbes за 2014 г. с лични активи от 72.9 милиарда долара.

 4  Амансио Ортега Гаона

Амансио Ортега Гаона

Амансио Ортега Гаона със своите 61.6 милиарда долара заема третото място в класацията за най-богат мъж на годината. Амансио Ортега е роден на 28 март 1936 г. в Испания и е най-малкия от четирите деца.

Амансио Ортега е основател на модна група Inditex и неговата известна верига магазини за дрехи и аксесоари Zara. До 1999 г. никаква снимка на Амансио Ортега не е публикувана в публичното пространство, той не носи вратовръзки, а костюмите му са семпли.

Той прави своята първа публична изява през 2000 г., като рекламна кампания преди публичното предлагане на компанията си на фондовия пазар. И въпреки това той дава интервю само на трима журналисти.

 5  Лорънс Джоузеф Елисън

Лорънс Джоузеф Елисън

На пето място в класацията със своите 57.1 милиарда долара е Лорънс Джоузеф Елисън. Лорънс Джоузев Елисън (Лари Елисън) е роден на 17 август 1944 г. в Ню Йорк, майка му е еврейка, а баща му италианец, пилот във военновъздушните сили на САЩ.

Лари Елисън е американски бизнесмен, изпълнителен директор на софтуерната компания Oracle Corporation още от основаването й. Като дете той е осиновен от приемно еврейско семейство и въпреки, че редовно посещават синагогата, той остава религиозен скептик.

На тринадесет години Елисън отказва да празнува еврейския религиозен празник Мицва. Лари Елисън споделя, че обича държавата Израел, което не е свързано с религиозни чувства, а заради новаторския дух на израелците в сектора на високите технологии.

Лари Елисън е лицензиран пилот, а това, че притежава няколко самолета едва ли учудва някого. Елисън дарява огромни суми за благотворителност, като цифрата надхвърля 150 милона долара. Той споделя, че с течение на времето има намерения да раздаде 95 процента от състоянието си за благотворителност, и че тя е нещо лично, което не трябва да се афишира.


Публикуване на коментар

0 Коментари