Как да направя Sitemap на моя сайт?

Sitemap или в превод Карта на сайт е файл, в който са изброени всички страници от вашия сайт и по този начин показвате съдържанието си на Google и другите търсачки.

Търсещите машини, чрез своите роботи, като Googlebot прочитат този файл и така по-лесно и интелигентно обхождат съдържанието на сайта ви.

Как да направя Sitemap на моя сайт

Дори и страниците на сайта ви да са правилно свързани обхождащите роботи могат да пропуснат страница, така че Sitemap файла е един полезен инструмент, който подобрява обхождането особено когато:
  • Вашият сайт е доста голям и роботите на Google могат да пренебрегнат някои нови или наскоро редактирани страници.
  • Вашият сайт има огромен брой от страници, които са изолирани или не са добре свързани помежду си. Ако имате съмнение за подобно съдържание на сайта ви Sitemap файла може да ви помогне, като ги добавите за да сте сигурни, че някои от страниците не са пропуснати от Google.
  • Сайта ви е нов и има няколко външни връзки сочещи към страниците ви. Роботите на Google и другите търсачки следват тези връзки, в следствие на което някои от страниците ви към които няма линкове от външни сайтове може да бъдат пропуснати.

Sitemap файла предоставя и допълнителна информация, като метаданни от страниците разположени в него. Метаданните са допълнителна информация за роботите на търсещите машини, от която те разбират, кога страницата е редактирана, колко често се променя съдържанието и др.

Можете да ползвате Sitemap файла за да изпратите допълнителни метаданни на Google за специфично съдържание на страниците на сайта, като видео, снимки и мобилно съдържание.

Във видео Sitemap файла например може да има информация за времето на публикуване, категория на съдържанието, както и възрастови ограничения. В Sitemap файла за изображенията можете да добавите допълнителна информация за същността, формат и лиценз.

Разбира се трябва да имате в предвид, че използването на Sitemap файл не ви гарантира, че всички страници публикувани в сайта ще бъдат индексирани от Google, поради сложните процеси и алгоритми, които използва търсачката.


Как да направя Sitemap файл

Sitemap представлява файл с линкове от съдържанието на вашия сайт, които са свързани като паяжина и е лесно да се проследят от Googlebot, когато започне да го обхожда от основния адрес. Google официално препоръчва използването на XML формат за вашия Sitemap файл.

Като потърсите в Google за Free Online Sitemap Generator ще ви се покажат десетки резултати на сайтове, с чиято помощ можете да създадете вашата Карта на сайта.

Сайт за създаване на Sitemap

.1. Сайта Xml-sitemaps.com е създаден през 2005 г. и един от най-популярните онлайн инструменти за създаване на Sitemap файл.

Онлайн инструмента работи леко, бързо и надеждно, а първото което трябва да направите е да попълните пълния адрес на сайта си в полето Starting URL“. Следват някои допълнителни параметри, като Change frequency“, което е честотата на промяна на съдържанието, Last modificationи Priority“, когато сте готови с настройките натиснете бутон Start“.

Sitemap файла ще бъде създаден след известно време, което зависи от броя страници във вашия сайт.

Имате възможност картата на сайта да бъде свалена в различни формати, но кликнете върху sitemap.xml линка за да получите вашия файл на компютърът си.

Кад да добавя Sitemap в инструментите за уеб администратори на Google

.2. След като създадохте вашия Sitemap файл, намерете го и качете в основната директория на сайта ви, като достъпа до него трябва да изглежда така:

https://www.Вашият-сайт.com/sitemap.xml

Добавяне на Карта на сайт в Google Search Console Tools

.3. От статията „Как да добавя сайт в Google Search Console Tools“ разбрахте как да добавите сайта си за анализ в инструментите за уеб администратори.

Добавянето на Карта на сайта става също от контролния панел на инструментите. Изберете сайт и от менюто в ляво кликнете на „Обхождане“, а от падащото меню на Sitemap“.

Страницата за добавяне на Sitemap.xml

.4. Ще ви се отвори нова страница, в която трябва да кликнете на бутон „Добавяне / Тестване на Sitemap. Под бутона ще ви се отвори малка форма, в която трябва да попълните точното име на файла, включително и неговото разширение sitemap.xml, след което завършете с бутон „Изпращане на Sitemap.

Ще видите съобщение „Sitemap бе изпратена“, процеса по индексиране е продължителен, като Google не ви дава гаранция кога и дали всички страници от сайта ще бъдат индексирани.

Публикуване на коментар

0 Коментари