Какво е това авторско право?

Авторското право е вид интелектуална собственост, която защитава оригиналните авторски произведения, веднага щом авторът фиксира произведението в материална форма на изразяване.

В закона за авторското право има много различни видове произведения, включително картини, фотографии, илюстрации, музикални композиции, звукозаписи, компютърни програми, книги, стихотворения, публикации в блогове, филми, архитектурни произведения, пиеси и много други!

Авторското право е оригиналност и фиксация

Произведенията са оригинални, когато са създадени от автор и имат максимална степен на творчество. Независимото създаване просто означава, че вие го създавате сами, без да копирате.

Какво е това авторско право?

Върховният съд казва, че за да бъде креативна, една творба трябва да има „искра“ и „максимална“ креативност. Има обаче неща, които не са креативни, като: заглавия, имена, кратки фрази и слогани; познати символи или дизайни; прости вариации на типографски орнаменти, надписи; или просто изброяване на съставки или съдържание.

И винаги имайте предвид, че авторското право защитава изразяването и никога идеите, процедурите, методите, системите, процесите, концепциите, принципите или откритията.

Фиксирани работи

Произведението е фиксирано, когато е заснето (от или под ръководството на автор) с постоянен носител, така че да може да бъде възприемано, възпроизвеждано или съобщавано за продължително време. Например, едно произведение е фиксирано, когато го запишете.

Кой е собственик на авторски права?

Всеки е собственик на авторски права. След като създадете оригинално произведение, като направите снимка, напишете стихотворение или блог или запишете нова песен, вие сте авторът и собственикът.

Фирми, организации и други хора освен създателя на произведението също могат да бъдат собственици на авторски права. Законът за авторското право позволява собственост чрез „произведения, направени под наем“, което установява, че произведенията, създадени от служител в рамките на трудовия обхват, са собственост на работодателя.

Кой е собственик на авторски права?

Доктрината за извършена работа под наем също се прилага за определени отношения на независим изпълнител за определени видове възложени работи.

Собствеността върху авторските права може също да произтича от договори, като прехвърляне или от други видове, като завещания.

Какви права предоставя авторското право?

Законът за авторското право на САЩ предоставя на собствениците следните изключителни права:

  • Възпроизвеждане на произведението в копия или записи.
  • Създаване на производни копия въз основа на произведението.
  • Разпространяване на копия или звукозаписи на произведението сред обществеността чрез продажба или друго прехвърляне на собственост или чрез отдаване под наем, лизинг или заемане.
  • Да изпълнява произведението публично, ако е литературно, музикално, драматично или хореографско; пантомима; или филм или друго аудиовизуално творение.
  • Показване на произведението публично, ако е литературно, музикално, драматично или хореографско; пантомима; живописно, графично или скулптурно. Това право важи и за отделните изображения на филм или друго аудиовизуално произведение.
  • Изпълняване на произведението публично, чрез цифрово аудио предаване, ако произведението е звукозапис.

Авторското право също предоставя на притежателя възможност да упълномощава други да упражняват тези изключителни права, при спазване на определени законови ограничения.

Колко време продължава защитата на авторските права?

Продължителността на защитата на авторското право зависи от това кога е създадено произведението. Съгласно действащия закон произведенията, създадени на или след 1 януари 1978 г., имат срок на авторско право до живот плюс седемдесет години след смъртта на автора. Ако произведението е съвместно, срокът продължава седемдесет години след смъртта на последния жив автор. Произведенията, създадени преди 1978 г., имат различна времева рамка. 

Кога мога да използвам произведения, които не са мои?

Важно е да знаете, че всички сме потребители на авторски права. Когато четем книги, гледаме филми, слушаме музика или използваме видеоигри или софтуер, ние използваме произведения, защитени с авторски права.

Така че, дори и да не сте собственик на произведение, все още можете да го използвате. В допълнение към закупуването или лицензирането на произведения (или някакъв друг начин за търсене на разрешение за използване на произведението), можете също да използвате едно от изключенията и ограниченията на Закона за авторското право или да разчитате на произведения в обществено достояние.

Кога мога да използвам произведения, които не са мои?

Можете също да използвате произведения, които са обществено достояние. Произведенията в публичното пространство са тези, които никога не са защитени с авторско право (като факти или открития) или произведения, чийто срок на закрила е изтекъл или собственикът не е изпълнил изисквана преди това формалност. Понастоящем всички произведения в САЩ преди 1926 г. са обществено достояние, тъй като защитата на авторските права за тези произведения е изтекла.

Какво е регистрация на авторски права?

Авторското право съществува автоматично в оригиналното произведение, след като бъде създадено, но собственикът на авторското право може да предприеме стъпки за подобряване на защитите. Най-важната стъпка е регистриране на творбата. Регистрирането на произведение не е задължително, но за произведенията в САЩ регистрацията (или отказът) са необходими, за да се наложат изключителните права на авторско право, чрез съдебни спорове.

Навременната регистрация също позволява на собствениците на авторски права да търсят определени видове парични щети за адвокатски хонорари, ако има съдебно дело, и също така предоставя презумпция, че информацията в сертификата за регистрация е правилна.

Какво е регистрация на авторски права?

Регистрацията на авторски права също осигурява стойност за обществото като цяло. Това улеснява пазара за лицензиране, като позволява на хората да намират информация за собствеността върху авторските права и предоставя на обществеността известие, че някой претендира за защита на авторските права. Това също така предоставя запис на креативността на тази нация.

За другите права на интелектуална собственост?

Патентът и търговската марка са други видове интелектуална собственост, които могат да обхващат произведенията и се разглеждат отделно от допустимостта на авторското право. Например патентите, които се издават от правителството, защитават определени изобретения или открития, проекти за производствени артикули и сортове растения. Законът за търговските марки, от друга страна, защитава думи, имена, символи или устройства, използвани в търговията със стоки или услуги, за да се посочи източникът на стоките и да се разграничат от стоките или услугите на други лица.

Ами ако има промяна в собствеността?

Службата за авторско право също така записва документи, свързани с авторското право. Това означава, че службата преглежда, приема и води запис на документите, предоставени от хората. Записването се отнася до три различни вида документи: прехвърляне на собственост върху авторски права, други документи свързани с авторско право и известия за прекратяване, които авторите или техните наследници използват при прекратяване на определени прехвърляния или лицензи.

Какво е законно лицензиране?

Законовите лицензи са някои от ограниченията в Закона за авторското право. Те се отнасят до определени употреби на музикални композиции, звукозаписи на кабелни и сателитни програми. 

Източник: copyright.gov

Публикуване на коментар

0 Коментари