Как да се откажа от тютюнопушенето и да спра цигарите?

Пушенето уврежда почти всеки орган в тялото. То причинява много заболявания и намалява качеството на живот и продължителността на живота.

Спирането на цигарите още когато човек е млад е от голяма полза за неговото здраве, но отказването от тютюнопушенето е от полза на всяка възраст.

Как да се откажа от тютюнопушенето и да спра цигарите

Много пушачи смятат, че пушенето успокоява и спомага за облекчаване на стреса, но всъщност бившите пушачи са по-склонни да имат по-добро психично здраве и са по-щастливи. След като сте решили да спрете да пушите, има много различни начини, които да ви помогнат да се откажете от този порок.

Някои хора смятат, че постепенното намаляване на цигарите с течение на времето ще им помогне да се откажат тютюнопушенето. Но ако си направите такава програма вие трябва да се придържате към нея, и тъй като сте пристрастен ще ви бъде доста трудно.

Тези от вас, които пушат от доста години и са правили неуспешни опити за отказване може да се нуждаят от допълнителна помощ в борбата срещу тютюнопушенето. Ако сте решили да спрете цигарите тези няколко практически, лесни и бързи стъпки могат да са ви от полза.

 1  Говорете с Вашия лекар

Много хора не осъзнават, че техният личен лекар може да им помогне да се откажат от тютюнопушенето.

Но Вашият лекар може да направи много, като ви свърже с организации срещу тютюнопушенето във вашия регион, предписване на никотин-заместваща терапия, като лепенки, дъвки или лекарства, които блокират действието на никотина върху мозъка, като Champix и др.

 2  Присъединете се към групи за отказване на цигарите

Направете проучване дали във вашия град съществуват групи за отказване от цигарите, където местните пушачи един път седмично се срещат за да споделят проблемите, които срещат.

Присъединете се към групи за отказване на цигарите

Там ще срещнете съветници, които са обучени да ви помогнат, те са много гъвкави и могат значително да увеличат шансовете ви за успех.

Ако живеете в малък град или населено място, където няма такива групи, възползвайте се от десетките форуми на тази тема в интернет.

 3  Национален телефон за отказване от тютюнопушене

Националния телефон за отказване от тютюнопушене е 0700 103 23, на който от 10 до 19 ч. можете да получите авторитетна консултация от обучени психолози.

Съвети за по-лесно отказване на цигарите

Националната телефонна линия е част от общата стратегия за ограничаване на тютюнопушенето на здравното министерство.

Идеята е на този телефон всеки решил да се откаже от вредния навик да получи специализирана информация за ефективните методи, съвети и подкрепа.

 4  Няколко съвета по-лесно да откажете цигарите

Ако искате да спрете да пушите, можете да направите малки промени в начина си на живот, които могат да ви помогнат да устоите на изкушението.
  • Мислете позитивно – може предния път да сте се отказали, но си кажете, че този път наистина ще успеете.
  • Планувайте кога ще се откажете - определете си дата и се придържайте към нея.
  • Променете хранителния си режим – някои проучвания показват, че храни, като месото правят пушенето по-голямо удоволствие, докато други, като сирене, плодове и зеленчуци правят вкуса на цигарите ужасен.
  • Променете питейните си навици – същите проучвания показват, че газираните напитки, алкохол, чай и кафе правят цигарите приятни, пийте повече вода и сокове.
  • Промяна на двигателния режим – доказано е че дори да повървите 5 минути пеша или да направите разтегателни упражнения нуждата за пушене намалява.
  • Никотин заместителната терапия с лепенки, таблетки, бонбони, дъвки може да направи два пъти по-вероятно да успеете да откажете цигарите.

Публикуване на коментар

0 Коментари