ТОП 5 на най-добрата безплатна антивирусна програма за Windows

Атаките към сигурността на персоналните компютри от зловреден софтуер зачестяват, а тежестта и вредата от тях са все по-глобални, като се засягат милиони потребители.

Всеки собственик на персонален компютър знае, че за да осигури безопасност при своята работа му е нужен надежден антивирусен софтуер.

Най-добрата безплатна антивирусна програма за Windows

Понякога това може да бъде доста скъпо, особено за фирми с голям брой служебни компютри с изградена мрежа. За щастие последните години се появяват все повече безплатни антивирусни програми също толкова способни и надеждни, колкото платените.

И през тази година ще доминират обичайните заподозрени, а за щастие се появиха и нови играчи, като BitDefender и Kaspersky, чийто безплатни продукти набират скорост.

В тази статия ще ви предложим няколко безплатни антивирусни софтуера, които не отстъпват на платените лидери в тази сфера. Повечето от тях имат и PRO (платени) версии с разширени възможности на защита.

Разбира се класацията е по наша преценка базирана на нашия опит и тестове на независими AV лаборатории и никой не ангажираме с това, вашите мнения и препоръки са ценни за нас и можете да ни ги изложите в коментарите под статията.

Нашето мнение е, че изброените безплатни антивирусни програми вършат чудесна работа и ще защитят вашия персонален компютър. Разбира се трябва да знаете, че няма програма със сто процентова защита от вируси.

  1. Avast Free Antivirus
  2. AVG AntiVirus Free
  3. Avira Free Antivirus
  4. BitDefender Antivirus Free Edition
  5. Panda Free Antivirus
  6. Kaspersky Free

 1  Avast Free Antivirus

Avast най-добрата безплатна антивирусна програма

Avast безплатен антивирус е един от най-популярните и надеждни софтуери за борба с различни зловредни кодове, като вируси, троянски коне и много други.

Avast Free Antivirus се инсталира лесно, опростения интерфейс го прави лесен за използване от потребителите, а бързата проверка за вируси засича всички потенциални заплахи на вашия компютър, като влиянието върху производителността на системата е минимално.

Българският интерфейс на програмата допълнително улеснява потребителите при използване. Можете да настроите кога и как да се появяват уведомителните съобщения, да създадете график за сканиране, влизане и излизане от тих режим на работа, дори да конфигурирате известяване по e-mail за евентуални проблеми и много др.

Avast Free Antivirus е носител на редица престижни награди, сред които и за „Най-добра антивирусна програма“. 

 2  AVG AntiVirus Free

Безплатна антивирусна програма от AVG

AVG безплатен антивирус е отличен софтуер с добър набор от функции: антивирусно ядро, e-mail скенер, защита от кражба на идентичност, блокиране на заплахи при онлайн сърфиране и др.

Първоначално програмата може да ви се стори сложна с много менюта и бутони, но интелигентния дизайн ще ви позволи да извършите множество операции с няколко клика на мишката и скоро ще се почувствате в свои води.

Според нас това е един многофункционален инструмент и един от най-добрите безплатни софтуери за антивирусна защита. Предимствата на AVG AntiVirus Free, е че ви защитава ефективно без постоянно да ви притеснява с разнообразни изскачащи прозорци и предупредителни съобщения, без да натоварва излишно компютъра ви.

AVG антивирус ви позволява да сканирате, както цялата система, така и отделни папки и архиви, а когато ви е спешно можете да инсталирате програмата за да блокирате вирусите. Онлайн защитата на програмата използва функцията „Link защита“, чрез която активно сканира уеб пространството, връзките в Twitter и Facebook и ви предупреждава за опасни сайтове.

AVG AntiVirus Free е напълно безплатен софтуер за лична употреба, като сигурно защитава вашата компютърна система.

 3  Avira Free Antivirus

Много добра безплатна антивирусна програма от Avira

Avira безплатен антивирус притежава мощно антивирусно ядро, класирано високо от независими лаборатории за големия процент на откриване на вируси.

Avira Free Antivirus следи постоянно процесите във вашия компютър, търси и премахва заплахите. Avira предпазва компютърът ви от вируси, зловреден софтуер, фишинг и др. Безплатния антивирус ви дава максимална сигурност на системата, без това да ви струва нещо.

Софтуерът на немската компания има отлични резултати що се отнася за откриване на зловреден код и сравнително олекотен начин на работа. Изтеглянето и инсталирането на Avira Free Antivirus е толкова просто, колкото за всеки друг компютърен софтуер, дори не е нужно да си създавате профил.

Плюсовете на програмата са защита от най-високо ниво, закрила за детето, приставка и вградена сигурност за браузъри. Като минус може да се отбележи малко сложния интерфейс, както и пълната онлайн защита, която не е включена в безплатната версия на програмата.

 4  BitDefender Antivirus Free Edition

Bitdefender с безплатна антивирусна програма

BitDefender безплатен антивирус е разработен от румънската компания Softwin през далечната 2001 г. От тогава програмата търпи огромен прогрес и развитие, като постоянно добавя нови защити и подобрения.

Антивирусната програма BitDefender успешно блокира, вируси, шпионски софтуер, подобрена защита и др. Според компанията, Bitdefender Antivirus Free Edition е разработен за да ви даде възможност да се насладите и да използвате вашия компютър максимално без да се притеснявате за вашата сигурност.

Разработчиците на програмата я наричат „Изкуствен интелект“, защо винаги намира най-добрия начин вашата система да остане защитена, без да изисква допълнително конфигуриране. Антивирусното ядро на BitDefender е едно от най-добрите, както между платените, така и сред безплатните пакети за борба със зловредния софтуер.

Наличието на безплатна версия на програмата радва, както техните фенове, така и независимите лаборатории провеждащи изпитания на продукта. Програмата е ултра компактна с изчистен интерфейс, свалянето и инсталирането в системата става за по-малко от минута.

Програмата няма настройки, няма опции, няма различни видове сканиране, няма възможност за график на проверка. Ако искате да направите допълнителни настройки за сигурността на компютъра ви, може би това ще е проблем, но ако предпочитате простотата на BitDefender това е чудесен избор.

 5  Panda Free Antivirus

Много добра безплатна антивирусна програма

Panda безплатен антивирус е малък, лек и прост инструмент, който ви осигурява в реално време сигурна антивирусна защита на вашия компютър. Програмата е съвместима и с други инструменти подобряващи сигурността на вашата система.

Това е безплатната версия на небезизвестния търговски продукт Panda Antivirus Pro, разбира се с орязани някои функции, като защита в обществени Wi-Fi мрежи. В основата си Panda Free Antivirus остава същия, като платената версия, а независими тестове показват, че е един от най-добрите антивирусни продукти с ниво на засичане достигащо до 100 % според WildList.

Много полезна е функцията USB Vaccine“, която може да бъде активирана и да сканира всеки един външен диск включен към компютърът ви. Имате възможност да създадете планирано автоматично сканиране за вируси в определени часове, когато не ползвате компютърът си.

Интерфейсът на програмата е приятен, напомнящ визията на Windows 8 и лесен за използване. Panda Free Antivirus няма нужда от конфигурация, единствено е нужно да добавите своя e-mail, като част от регистрацията.

 6  Kaspersky Free

Безплатната антивирусна програма на Kaspersky

Kaspersky Free е разбира се много добре познато име, но дали предлага същото или поне близко до нивото на сигурност на платената версия. Според създателите на софтуера, програмата би трябвало да ни предлага същата защита, без някои допълнителни бонус функции.

Kaspersky Free се справя много добре със сканиране за вируси в реално време, сканиране при поискване, оценка на уеб сайт, блокиране на зловреден URL адрес, защита срещу фишинг. В раздела „Настройки“ ще забележите, че има доста недостъпни допълнителни компоненти за защита, но за да ги активирате, ще трябва да надстроите до Pro версията.

Програмата е напълно безплатна и в същото време получава много добри оценки от независими AV лаборатории, така че ако имате нужда от антивирусна програма нищо не ви пречи да опитате тази защита против зловреден софтуер.

Така, имате няколко предложения за безплатна защита на вашия компютър от вируси, кой ще изберете ще решите вие. Надяваме се, че донякъде сме стеснили кръгът с възможности за избор на безплатна антивирусна програма.

Някои софтуерни компании предлагат възможност за сканиране на компютърът директно от техния сайт, ако се интересувате прочете статията „ТОП 5 онлайн антивирусни скенери“.



Публикуване на коментар

4 Коментари

  1. Здравейте, написали сте следното: Panda безплатен антивирус Програмата е съвместима и с други инструменти подобряващи сигурността на вашата система....
    Това означава ли, че могат да работят успешно едновременно 2 антивирусни програми?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не е желателно да работят две антивирусни програми.

      Изтриване
    2. Благодаря за отоговора, а в случай, че са 2, какъв е риска?

      Изтриване
    3. Ами например в windows 10 когато инсталирате допълнителна антивирусна програма вградената се изключва автоматично. Възможно е компютъра да ви бави и да забива, малко вероятно но напълно възможно да се наложи преинсталиране.

      Изтриване

Ако статията Ви е харесала споделете я или напишете коментар, ние ще ви отговорим.

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)